Kleding eindelijk wegdoen? De 6 mindset shifts die je nodig hebt om jouw kleerkast op te ruimen

In Luxedy Blog - Wij inspireren je met de mooiste collecties en styling tips 0 comments
Kleding eindelijk wegdoen? De 6 mindset shifts die je nodig hebt om jouw kleerkast op te ruimen

Is het voor jou moeilijk om kleding weg te doen? Ook al zijn het verouderde stuks die al jaren in jouw kast rondzwerven? Stuks die eigenlijk al lang niet meer passen. Items die je misschien nooit hebt gedragen omdat ze niet lekker zitten? 

Ja? Dan ben je zeker niet alleen. We hebben het allemaal meegemaakt: je opent de deur van je kast, ziet dat hij vol zit en voelt je meteen overweldigd.

Maar hoe ga je nu jouw kleerkast sorteren en een kast creëren waar je van houdt?

Zelfs voor mij -eigenaar van een kledingzaak- zijn er momenten waarop ik mijn kast inkijk en denk: ik doe dit later wel. Ik moet echt in de stemming zijn om erin te duiken en alles weer op orde te krijgen, wat me vaak met een schuldgevoel achterlaat. Maar nu we richting de zomer racen, zou "later" wel eens nu kunnen zijn.

Elk stuk dat je tijdens het opruimen in jouw handen gaat hebben, daar gaat sowieso een verhaal aan vast hangen. Je hebt een emotionele band met bepaalde stuks. Onze kleding is een verlengstuk van wie wie zijn en afscheid nemen van een stuk -ook al heb je het misschien 1 keer gedragen voor een feest- kan ongemakkelijk voelen. 

 

6 mindset shifts die je nodig hebt om jouw garderobe op orde te krijgen

 

#1 Ken je stijl

 

Dit is de belangrijkste tip die ik met je kan delen. Je kunt je garderobe niet samenstellen als je je stijl niet kent. En als je je stijl niet kent, kun je geen kader creëren om te bepalen wat blijft en wat weg kan. Dus begin daar.

Voordat je je garderobe gaat op orde zetten en je kast gaat sorteren, neem wat tijd om uit te zoeken wat je leuk vindt.

Hiervoor maak je best een Pinterest bord aan met allemaal outfits die je leuk vindt. Als je outfits gaat beginnen pinnen dan gaat je snel een thema naar voren zien komen. 

Hier zijn enkele vragen om jezelf te stellen:

  • Hou je meer van broeken dan van rokken?
  • Effen kleuren of gedurfde prints?
  • Welke schoenen geef je de voorkeur?
  • Wat voor soort accessoires?

Door deze stap te doorlopen voordat je begint met opruimen ga je een helder idee krijgen van wat er nu allemaal precies in jouw kast hoort. Het geeft dan ook 'toestemming' om los te laten. 

Als je moeite hebt om een item los te laten, houd het dan naast je inspiratie bord en vraag jezelf af: "Brengt dit mij dichter bij mijn gewenste persoonlijke stijl?"

Als het antwoord ja is, houd je het. Maar als het nee is, neem er afscheid van.

 

#2 Het geld is al uitgegeven

 

"Hoe kan ik iets wegdoen waar ik geld aan heb uitgegeven en nauwelijks heb gedragen?"

Het bekijken van een grote donatie stapel en alleen maar verspild geld zien, is zo frustrerend. Maar denk even mee: je hebt het geld toch al uitgegeven... Of het nu in jouw kast hangt of die van iemand anders, het maakt niet uit. Voor jou is het gewoon zijn het gewoon overbodige spullen die zorgen voor chaos in jouw kast. 

Het vasthouden aan kledingstukken die je niet hebt gedragen, geeft je aankoop geen waarde. Vaak doet het juist het tegenovergestelde en wordt het een negatief punt in je kast. Elke keer dat je ernaar kijkt, raak je geïrriteerd.

Is het in uitstekende staat maar werkt het niet voor jou? Verkoop het dan.

Of breng het naar je plaatselijke consignatiewinkel – zorg ervoor dat je van tevoren belt en controleert welk seizoen ze accepteren. Of doneer het aan iemand die er baat bij kan hebben en ga verder.

Als het bevlekt, gescheurd of in slechte staat is, recycle of gooi het weg.

 

 

 

#3 Het komt niet terug in de mode

 

Ik ging net naar het middelbaar toen de film Clueless uitkwam in 1995. De outfits in deze film waren mijn persoonlijke stijlgids. En nu is de jaren 90-stijl ook weer helemaal terug. Maar ondertussen ben ik er bijna 40 en wil ik me niet meer kleden als toen ik kind was. 

In plaats daarvan wil ik de echte jaren 90-stijl omarmen, gebaseerd op relaxten en klassieke stukken zoals een mooie mom-jeans. 

Luister dus naar me als ik zeg dat, hoewel trends 'terugkomen', dat deze toch nooit hetzelfde zijn én vermoedelijk ook niet meer passen bij jouw huidige stijl. 

En elke iteratie van een trend heeft subtiele nieuwe details die het modern maken. 

Zijn er uitzonderingen? Zeker! Een Chanel tweed jasje of een Calvin Klein slip dress. Deze zijn echt tijdloos en mogen zeker in jouw kast blijven hangen.

Wanneer ik het heb over gedateerd, bedoel ik echt verouderde items die je er ouder uit laten zien dan je bent en je look ouderwets maken.

Hoe weet je dat?

De bovenstaande Pinterest-oefening helpt. Zijn de stukken in je kast te zien in jouw pins? Let op details zoals knopen, zakken, lengtes en breedtes van broeken, schoudervorm en kleuren.

Denk hieraan: de klassieke zwarte broek die je in 2010 hebt gekocht, is nu 14 jaar oud. De stijl, de lijn, de constructie en de pasvorm zijn allemaal verouderd.

Toch niet helemaal zeker? Overweeg om een vriendin of zelfs je kinderen om advies te vragen. Het punt is, je hebt misschien een frisse blik nodig om objectief te zijn.

 

#4 Bewaar jouw spullen niet voor iemand anders 

 

'Misschien kan ik het nog aan mijn tante, zus of nicht geven...' Gebruik dit excuus alsjeblieft niet om geen beslissing te hoeven maken of om je niet schuldig te hoeven voelen over verspilling. 

Dus, laat me dit met liefde zeggen; met een paar uitzonderingen, je vrienden en buren willen niet wat je weggeeft.  Val de mensen van wie je houdt niet lastig met je oude spullen, tenzij ze er expliciet om vragen wanneer je vertelt dat je jouw kasten aan het opruimen bent. 

De uitzondering is natuurlijk erfstuk-kwaliteit, tijdloze designer of sentimentele stukken. Zo zal je vermoedelijk jouw trouwjurk nooit meer dragen, maar dit is gewoon een item dat je bij moet houden. 

 

#5 Haal het uit jouw dagelijkse kast 

 

Als je twijfelt over een paar items, geen stress. Je hoeft er niet meteen afscheid van te nemen.

Verplaats ze in plaats daarvan naar een andere kast of bewaar ze in een doos onder je bed. Dan, na een paar weken, of zelfs aan het einde van het seizoen, als je ze niet hebt gepakt, weet je dat je er eindelijk afstand van kunt doen.

Hetzelfde geldt voor items die niet meer passen.

Als je momenteel aan het afvallen bent, verplaats de stukken die niet passen naar de achterkant van je kast. Want er is niets erger dan proberen je aan te kleden en voortdurend herinnerd te worden dat je lichaam niet is waar je het wilt hebben.

 



#6 Je kast is geen winkel

 

Je hoeft je kast niet te bevoorraden als een kledingwinkel. Ik ben zelf van nature al eerder minimalistisch. Maar de hoeveelheid kleding die ik al gezien heb in de kasten van vriendinnen is gewoon waanzinnig. 

Wees serieus en realistisch over je behoeften, geef verstandig uit en vul je ruimte niet met onnodige "troep".

Een gewoonte maken van doordacht overwegen van aankopen elke keer dat je winkelt, zal helpen je kast georganiseerd te houden, is beter voor je portemonnee, en beperkt de eindeloze cyclus van verspilling in de retail industrie.

Je kast organiseren en een garderobe opbouwen die je leuk vindt, is net als fit en gezond worden.

Er is geen snelle oplossing of toverstok. Het vergt veel tijd en discipline. Het bewerken van je garderobe is als die eerste paar trainingen terug in de sportschool.

In het begin is het vreselijk, maar daarna voel je je geweldig en wordt het makkelijker.

 

Hoe ga je er nu praktisch mee aan de slag en welke stuks mogen terug jouw kast in?

 

 

RELATED ARTICLES